Versenyszabályzat

 1. A versenyre jelentkezhet bármely magyarországi és határon túli középiskola kétfős csapata.
 2. Csapatokat nevezni a felkészítő tanár jogosult a nevezési űrlapon. Minden újabb csapat nevezéséhez újabb űrlapot kell kitöltenie! A nevezés során "személyes" elérhetőségein kívül az iskola pontos adatait is meg kell adnia, valamint azt a központi e-mailcímet, melyre az elődöntő feladatsorát a verseny kezdetét megelőzően egy órával megküldjük!
 3. A nevezések módosítására az első forduló napjának kezdetéig (0:00) van lehetőség. Ezután további módosítás nem lehetséges! Amennyiben módosítani szeretne a csapatok résztvevőin, összetételén, kérjük, hogy írásban jelezze azt a szervezőknek a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen!
 4. A részvételi díjat átutalással lehet befizetni.
 5. A nevezés akkor válik érvényessé, ha a megadott határidőig, de legkésőbb az első forduló feladatlapjának kiküldéséig befizetésre kerül a nevezési díj. A nevezési díjat A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány számlájára kell átutalni! (Az aktuális számlaszámot itt találja meg: Kapcsolat menüpont, illetve az alapítvány honlapja)
 6. A verseny alapvetően az általános és középiskolai tananyagra, aktuális hírekre, s az általános műveltségre épít. Külön hangsúlyt kapnak az adott témakörrel kapcsolatos A Földgömb magazinban megjelent cikkek, írások, melyekből a versenyzők felkészülhetnek. Ezek részletes listáját a versenykiírás tartalmazza.
 7. Az első forduló teszt feladatainak kitöltését minden csapat saját iskolájában végzi. A kitöltésre 2 óra áll rendelkezésre, egy órával a kezdete előtt küldjük ki a tesztsort. Ezek sokszorosítását, valamint felügyeletet az elődöntő idejére az iskolának kell biztosítania. Az iskoláknak a verseny során jegyzőkönyvet kell készíteni a verseny menetéről. Ajánlott az érettségi vizsgákon rendszeresített jegyzőkönyvet használni!
 8. A verseny feladatainak megoldásait a feladatsor végén található „MEGOLDÓLAP”-ra kérjük rávezetni! A megoldólapon javítani tilos! A feladatsort munkapéldányként, „piszkozat”-ként lehet használni. Egy csapat tagjai saját feladatlapjukon közösen dolgozhatnak. A verseny során bármiféle segédeszköz használata tilos! Minden feladat mellett szerepel a feladat helyes megoldásáért járó pontszám.
 9. A feladatlapokat központilag javítjuk. Beküldendő a MEGOLDÓLAP és a jegyzőkönyv, kizárólag postai úton, legkésőbb a verseny másnapján a Heiling Média Kft. nevére és címére (1142 Budapest, Erszébet királyné útja 125.). Amennyiben a megoldólapok ez utáni bélyegzővel érkeznek, sajnos a javításnál nem tudjuk azokat figyelembe venni!
  A határontúli csapatoknak elektronikus úton (fax, email) is el kell küldeni a MEGOLDÓLAPot és a jegyzőkönyvet!
  Az alapítvány aktuális elérhetőségei: Kapcsolat menüpont, illetve az alapítvány honlapja.
 10. A legjobb 12-16 csapat jut a középdöntőbe. Amint megszületett a végső eredmény minden félkészítő tanárt e-mailen értesítünk és honlapunkon is elérhetővé tesszük a csapatok elért pontszámait és helyezésüket.
 11. A középdöntő tesztfeladatait központilag írják a versenyzők, ahol már a szervezőbizottság ellenőrzi a verseny szabályos menetét. Segédeszköz használata itt sem engedélyezett. Az írásbeli feladatok hasonló jellegűek, mint az első fordulóban. A tesztfeladatok megoldását a megoldólapra kérjük rávezetni.
 12. A döntőre a középdöntő másnapján kerül sor. A döntő 2 körből áll, melyek közvetlenül egymás után zajlanak. A szóbeli feladatok mindkét kör esetében azonos jellegűek. A versenyzők találkozhatnak tesztfeladatokkal, igaz-hamis állításokkal, és kvízjáték szerű villámkérdésekkel. Ezek pontos menetét közvetlenül a feladatok előtt mondjuk el.
 13. Az első kör végén kiderül, hogy kik versenghetnek a az 1.,2.,3. és 4. helyezésért, valamint, hogy kik a 4.,5.,6., és 7. helyért.
 14. Egy-egy feladatkör végén a helyezések alapján juthatnak pontokhoz a csapatok. Ha a forduló döntetlenre végződik pótkérdéseket teszünk fel, csak az azonos pontszámot elérő csapatoknak.
 15. Amennyiben a csapatok végső sorrendje is döntetlen lenne, villámkérdésekkel döntjük el a helyezéseket.

7 év feladatsoraiból készült feladatgyűjtemény

A felkészüléshez legjobb társ A Földgömb

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés