Lezajlott a 2010-es döntő

Melyik Afrika legmélyebb tava?
Mikor lesz a következő teljes napfogyatkozás, amely hazánk területéről is megfigyelhető?
Melyik város főterén áll a Posztóház?
Mely bolygón található a Bach-, a Chopin-, a Bartók- és a Jókai-kráter?
Hogy alakult ki a Gyilkos-tó?

Az ehhez hasonló kérdések megválaszolása természetesen nem okozott problémát a legkomolyabb díjazású és valószínűleg leghangulatosabb hazai földrajzverseny döntőjébe jutottaknak.

Eredetileg több mint 100 kéttagú csapat vágott neki a lapunk által második alkalommal meghirdetett versengésnek, és az első, iskolai fordulóból 18 csapat lépett tovább a középdöntőbe. Ennek küzdelmei azonban már – a 2009-es versenyhez hasonlóan – a kiváló hátteret jelentő Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban, a középiskola tanára, Gruber László szervezésében és vezetésével zajlottak. A péntek délutáni írásbeli fordulóból 8 csapat jutott a másnapi döntőbe, ahol már többnyire szóbeli megmérettetés, és valódi szellemi összecsapások zajlottak. A televíziós kvízműsorokból is ismert technikának köszönhetően pörgős, szórakoztató, sokfordulós, szoros versengés bontakozott ki, a résztvevők tudásszintje (és a felkészítő tanárok munkája) is ámulatba ejtette az egyetemi oktatók alkotta zsűrit.

A verseny-közi szünetben a közönség is ringbe szállhatott a kétfordulós szabad tudáspróbában, ahol a házigazda iskola diákjai még felkészítő tanárokat is legyőztek!

Versenyünk végkimenetele csak dél felé, az utolsó fordulóban dőlt el: ekkor vált világossá, hogy az Eupolisz Utazási Iroda által felajánlott nyári, marokkói utazásra a szentesi Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola csapata, Szemerédi Máté és Imre Ádám, valamint velük együtt természetesen felkészítő tanáruk Cseh Lajos indulhat.

A 2. és 3. helyezett csapatok a STA Travel jóvoltából utazási csekkekkel gazdagodtak, magazinunk pedig előfizetésekkel és lapajándékokkal díjazta a sikeres résztvételt.

A részletes eredménylista itt olvasható.7 év feladatsoraiból készült feladatgyűjtemény

A felkészüléshez legjobb társ A Földgömb

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés