Kirgizisztánban jártak a legjobbak

2013-ban az ötödik alkalommal rendeztük meg földrajzversenyünket. A jubileumi megmérettetés első helyezett csapata egy tíznapos Mont Blanc-francia Riviéra túrán vehetett részt, a második helyen végzők pedig egy háromnapos prágai utazás élményeivel gazdagodhattak… De a döntőről senki sem távozott üres kézzel. Jubileumhoz mérten azonban meglepetés várt néhány versenyzőre!

A tanulmányi verseny három legjobb eredményt elérő csapata – „A Földgömb” magazin segítségével – július végén egy extra jutalomban is részesülhetett. Hat diák - a Közép-Ázsia Expedíció programjához csatlakozva – „Ázsia Svájcá”-ba, Kirgizisztánba utazott, ahová a verseny szervezője, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium földrajz-történelem szakos tanára, Gruber László kísérte el őket. A kilencnapos út során túráztak a Tien-sanban és az Ala-Too-ban, fotók tucatjait készíthették a lenyűgöző szurdokvölgyekről, sziklaformákról, s bolygónk második legnagyobb hegyi taváról, az Isszik-kölről, valamint testközelből ismerkedhettek a vidéki Kirgizisztán életével, szokásaival, s a végtelenül barátságos kirgiz emberekkel. Megkóstolták a helyi étel- és italspecialitásokat, s derekasan viselték a jurtában töltött éjszakák megpróbáltatásait is. Természetesen az izgalmak sem maradhattak el. A Tien-san vonulatai mentén összegyűlt felhők olyan nagy mennyiségű csapadékot produkáltak, hogy a Jeti-Ögüz-kanyon folyója áradni kezdett. Csapatunk volt az utolsó, akiket a völgyből „kimenekítettek”.

A „legendák földjé”-n eltöltött kilenc nap mindannyiuk számára emlékezetes marad.

A jutalomúton Bárdos Szabolcs, Kovács Lőrinc, Márki Sándor János, Nagy Dániel, Szabó Áron és Tóth Bence vehettek részt Gruber László, a verseny főszervezőjének kíséretében.

kirgizisztan 1

A Jety-Ögüz színpompás homokkőformái

kirgizisztan 2

Jurtafalu a Jety-Ögüz völgyében

kirgizisztan 3

Jurtalakunk a Jety-Ögüz szurdokvölgyben

7 év feladatsoraiból készült feladatgyűjtemény

A felkészüléshez legjobb társ A Földgömb

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés