Döntő eredmények - 2017

Kilencedszer került megrendezésre A Földgömb Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny, melyre jelentkezhetett bármely magyarországi és határon túli középiskola kétfős csapata. A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány szervezésében az egyik legnagyobb hazai versenyen játékos vetélkedők formájában mérhették össze tudásukat a versenyzők, majd a legjobbak értékes nyereményekkel távoztak.

Az idei verseny kiemelt témaköre Dél-Európa és Törökország földrajza volt. A verseny feladatai alapvetően az általános és középiskolai tananyagra, aktuális hírekre és az általános műveltségre épültek. A felkészülést a Földgömb magazinban, a témához kapcsolódó cikkek, írások megadásával színesítettük.

Az elődöntőből a legjobb 17 csapat juthatott tovább a középdöntőbe, mely 2017. március 17-én, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban került megrendezésre. A középdöntő írásbeli feladatait központilag írták meg a versenyzők, ahol a szervezőbizottság ellenőrizte a verseny szabályos menetét.
Innen a legjobban teljesítő 8 csapat jutott be a másnap megrendezésre kerülő döntőbe, melynek szintén a bonyhádi iskola adott otthont. A döntő 10 feladatból állt. A versenyzők találkozhattak tesztfeladatokkal, igaz-hamis állításokkal, Kérdezz! Felelek játékkal, és kvízjáték szerű villámkérdésekkel. Egy-egy feladatkör végén a helyezések alapján jutottak pontokhoz a csapatok. A kilencedik kör végén kiderült, hogy kik versenghetnek a az 1.,2.,3. és 4. helyezésért, valamint, hogy kik a 5.,6.,7., és 8. helyért. A verseny során olyan szoros állás alakult ki, hogy a végső kvízjátékban az első négy helyért versenyző csapat bármelyike a dobogó legfelső fokára állhatott volna.

Végül a legjobbnak a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnáziumból érkezett Tömő Ákos és Székely Károly, valamint felkészítő tanáruk Horváth Csaba vehette át a fődíjat az Eupolisz Utazási Iroda jóvoltából száz-száz ezer forint értékű utazási utalványt, valamint egy éves A Földgömb előfizetést.

Tömö Ákos, Székely Károly és felkészítő tanáruk Horváth Csaba

A második helyezett csapat, akik tavaly is hasonlóan szép eredménnyel zártak Gyuris Imre és Virág Nándor, felkészítő tanáruk Szőllősy László és Szőllősyné Pálfi Melinda akik a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból érkeztek. Nyereményük ötven-ötven ezer forint értékű ajándékutalvány az Eupolisz Utazási Irodától, valamint egy éves A Földgömb előfizetés.

Gyuris Imre és Virág Nándor, felkészítő tanáruk Szőllősy László és Szőllősyné Pálfi Melinda

A harmadik helyezett a soproni Széchenyi István Gimnáziumból érkeztek Geistlinger Anita és Szittyai Bálint felkészítő tanáruk Simon György. Nyereményük belépőjegyek a The Champion - Interaktív Sportélményparkba, valamint Kerekes István - A Mi világunk című fotalbuma, Földgömbös pulóver és természetesen a magazinra egy éves előfizetések.

Geistlinger Anita, Szittyai Bálint

A három dobogós helyezetten kívül a nyolc döntőbe jutott csapatot is díjaztuk A Földgömb magazin előfizetésével. Az Alapítvány figyel arra, hogy ne csak a diákok tehetségét díjazza, hanem a felkészítő pedagógusok munkáját is jutalmazza.

Gratulálunk a nyerteseknek!

Köszönjük a verseny szellemi atyjának, Gruber Lászlónak áldozatos munkáját, aki immáron 9 éve ontja magából az izgalmas feladatokat és vezeti a vetélkedőt. Neve garancia a sikerre és a jó hangulatra!

Köszönetünket fejezzük ki továbbá a bonyhádi iskolának, akik a Szellemi Zsendülés Program részeként helyszínt biztosítanak a középdöntőre és döntőre.

A csapatok sorrendje a döntőben:

HelyezésPontszámCsapattagokTanár neveIskola neve
1. 133 Székely Károly
Tömő Ákos
Horváth Csaba Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium
2. 124,5 Gyuris Imre
Virág Nándor
Szőllősy László, Szőllősyné Pálfi Melinda Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
3. 120,5 Geistlinger Anita
Szittyai Bálint
Simon György Széchenyi István Gimnázium
4. 116,5 Máté Csaba
Székely György József
Bán Róbert Piarista Gimnázium
5. 117,5 Banda Ádám György
Hantos Bálint Viktor
Czene Gábor Boronkay György Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium
6. 103 Fehér Márton
Rohán Katalin
Rohánné Pintér Mária Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
7. 95 Kaszap Kinga Györgyi
Tóth Blanka Violetta
Kárpáti Zoltán, Krix Antalné Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium
8. 81,5 Bojti Dóra Noémi
Szijjártó Péter
Lengyel József Péter András Gimnázium és Kollégium

FGV001

FGV002

FGV003

FGV006

FGV008

FGV013

7 év feladatsoraiból készült feladatgyűjtemény

A felkészüléshez legjobb társ A Földgömb

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés