Döntő eredmények - 2015

A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány 2015-ben már hetedik alkalommal szervezte és bonyolította a Földgömb Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt, amely az általános műveltségre, tájékozottságra épít. A diákok és tanárok véleménye szerint ez a verseny a legfelszabadultabb hangulatú, és a legkomolyabban díjazott középiskolai megmérettetés.

A versenyre jelentkezhetett bármely magyarországi és határon túli középiskola kétfős csapata. Minden évben van a versenynek egy kiemelt témaköre, 2015-ben ÁZSIA földrajza volt. A verseny feladatai alapvetően az általános és középiskolai tananyagra, aktuális hírekre és az általános műveltségre épíültek. A felkészülést a Földgömb magazinban, a témához kapcsolódó cikkek, írások megadásával segítettük. A verseny három fordulóból állt:

Az első fordulóra 2015. február 18-én 15-17 óra között került sor. A központilag összeállított feladatlapokat, a verseny megkezdése előtt egy órával e-mailben küldtük el az iskola nevezési címére. Ezzel egy időben megjelent a honlapunkon is, ahonnan szintén letölthetővé vált. A tesztek kitöltésére két óra állt rendelkezésre. A feladatlapok kitöltését minden csapat saját iskolájában végezte.. A legjobb 19 csapat jutott a középdöntőbe, ami 2015. március 20-én (pénteken) a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban került megrendezésre. A középdöntő írásbeli tesztfeladatait központilag írták a versenyzők, ahol a szervezőbizottság ellenőrizte a verseny szabályos menetét. A legkiválóbban teljesítő 8 csapat került a döntőbe.
A döntőre a középdöntő másnapján került sor: 2015. március 21-én (szombaton) délelőtt, szintén Bonyhádon. A döntő 2 körből állt, melyek közvetlenül egymás után zajlottak. A feladatok mindkét kör esetében azonos jellegűek voltak. Az első kör végén kiderült, hogy kik versenghetnek a az 1.,2.,3. és 4. helyezésért, valamint, hogy kik a 4.,5.,6., és 7. helyért.
A döntő játékban a versenyzők találkozhattak tesztfeladatokkal, igaz-hamis állításokkal, Kérdezz! Felelek játékkal, és kvízjáték szerű villámkérdésekkel. Egy-egy feladatkör végén a helyezések alapján jutottak pontokhoz a csapatok.

Az idei versenyre 250 csapat jelentkezett, ami 500 diák aktív részvételét jelentette a műveltségi versenyen. Az ismét kiváló helyszínként működő, nagyszerű vendéglátó iskola és a versenyfeladatokat készítő, valamint a vetélkedőt vezető tanára, Gruber László garancia volt a sikerre.
A három nyertes csapat kiválasztása után ünnepélyes keretek között okleveleket és értékes ajándékokat kaptak a győztesek. Az Alapítvány figyelt arra, hogy ne csak a diákok tehetségét díjazza, hanem a felkészítő pedagógusok munkáját is jutalmazza.
Gratulálunk a nyerteseknek!Az I. helyezett csapat és felkészítő tanáruk nyereménye egy Provance és Francia-Alpok körtúra, az Eupolisz utazási iroda jóvoltából.

2015elsoAz I. helyezett csapat: Kovács Kristóf, Szajbély Zsigmond és felkészítő tanáruk Szőllősy László.

A II. helyezett csapat és felkészítő tanáruk egy Eupolisz-szervezte Isztriai utazást nyert.

2015masodikA II. helyezett csapat: Bujtor Alex és Varga Stefánia.

A III. helyezett csapat és felkészítő tanáruk a Magyar Földrajzi Társaság jóvoltából az EUGEO kongresszus, egyik belföldi kirándulásán vehet részt.

2015harmadikA III. helyezett csapat: Kovács Eszter, Varró Tamás tanárukkal Szőllősyné Pálfi Melindával
A csapatok sorrendje a döntőben:
HelyezésPontszámCsapattagokTanár neveIskola neve
1. 129 Kovács Kristóf
Szajbély Zsigmond
Szőllősy László Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
2. 121 Bujtor Alex
Varga Stefánia
Stárics Roland Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium
3. 120 Kovács Eszter
Varró Tamás
Szőllősyné Pálfi Melinda Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
4. 106 Miklós Máté
Zelei Ágoston
Szabó-Pál Eszter Piarista Gimnázium
5. 100 Veszelyi Krisztina Nóra
Zsohár Borbála
Gaál Mercédesz - Alexa Péter Batthyány Lajos Gimnázium
6. 88 Lakatos Bence
Heiner Soma
Szőllősyné Pálfi Melinda Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
7. 74 Dósa Dorina
Kiss Donát Márk
Asztalos Emese Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakközépiskola é
8. 73 Vulgarasz Zoé
Szűcs Áron
Horváth Csaba Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium

7 év feladatsoraiból készült feladatgyűjtemény

A felkészüléshez legjobb társ A Földgömb

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés